RUNEBERG – POESITRÄFF, den 17 mars, 18.30, ABF Stockholm

Runeberg projekt –  POESITRÄFF

Runebergov krug poezije

Justin Theatre Production, den 18 mars, 18.30, ABF Stockholm, Sveavägen 41 Sandlersalen

fri entré!

Det är 270 år sedan Runeberg översatte serbiska folkvisor till svenska. I samma anda fortsätter vi skapa en bro mellan Balkan och Norden genom poesi, litteratur, musik, konst och dans. I vår poesiträff deltar författare och poesiälskare som bor i Sverige men skapar på flera språk.

Samtalet hålls på svenska och originalspråket, med enklare introduktion på svenska inför varje dikt.

Aleksandar Milosevic

Dr Alexander Milosevic Läkare och poet verksam och bosatt i Stockholm.

Dr. Milosevic är född i Ohrid i dagens Makedonien och uppvuxen i Čačak i Serbien. Han studerade medicin i Belgrad och efter att han lämnat sitt hemland och levt i flera europeiska länder bestämde han sig till slut för att bosätta sig i Sverige och beslutade sig också att resa till Kina och specialisera sig på traditionell kinesisk medicin.

Dr Milosevic var den första i Europa att framgångsrikt använda smärtfri förlossnings  teknik tack vare sina kunskaper i akupunktur. Att lindra smärta utan medikamenter, är något som är Dr. Milosevics livskallelse men det finns flera andra sådana både i hans yrkesliv och i de fria stunder vilka han dedikerat sin poesi.

Dr. Aleksandar Milosevic som talar fem olika språk och skriver på flera av dem har deltagit i poesifestivaler runt om i världen och presenterat sina dikter överallt från Sapporo till Kuba. Tre gånger, under poesifestivaler i Stockholm och Göteborg belönades hans verk med de främsta priserna.

Bakom sig har Dr. Aleksandar Milosevic sex diktsamlingar på tre språk, bland annat på svenska. Och det är dem som han kommer att presentera för oss under denna kväll.

 

Kvällen fortsätter med mer poesi i Runebergs anda med gäster:

Olgica Lindquist – journalist och filmvetare, eget urval, poesi från Balkan

Jelena Mila – skådespelerska och producent, urval av Jon Fosses dikter

 

Program på svenska, engelska och serbiska/ex yu

Börjar 18.30

avslutar 19.30

Sandlersalen, ABF Stockholm, Sveavägen 41

Böcker kommer att presentades.

VÄLKOMNA!

Line_3C