NJegoš po prvi put u Stokholmu

 

Press -, 7. oktobra 2016

Njegoš u Štokholmu

 

Ovog vikenda je švedska publika i publika iz dijaspore imala po prvi put priliku da na sceni Obrazovne kuće kulture ABF-u u Stokholmu čuje Njegoševe riječi s prilagodjenim švedskim  prevodom. Prikazana je predstava Tri monaha istaknutog glumca i dugogodišnjeg Njegoševog scenskog tumača Slobodana Marunovića, na poziv Justin Theatre Production – Justin pozorišne produkcije, Stokholm i njene direktorke, glumice i producenta Jelena Ivanišević Paunović – umjetničko ime Jelene Mila inače cetinjanke po ocu a bjelopoljke po majci.

Slobo MArunović je publici u Stokholmu na sebi svojstven način – virtuozno i snažno oživeo likove iz “Gorskog vijenaca”, “Luče Mikrokozma”, “Potonje ure Njegoševe”, “Az Makarija” kao i pesnički izbor i drugih crnogorskih pjesnika pod nazivom “Noć skuplja vijeka”. Publika gotovo žedna najdublje istine Njegoševog pesničkog zanosa i misli, aplauzima je pratila svaki dio predstave. Kada se u jednom momentu iz publike prolomilo: Kako nekad tako i sad. Slobodan je odgovorio –  da su velika dela poput svih Njegoševih van vremena – odnosno mogu se prepoznati u svim vremenima i na svim meridijanima. Posle bloka najljepše ljubavne poezije glumac je vraćen na bis s još par stihova, obećavši da će se rado vratiti i odigrati “Potonju uru Njegoševu”, samo za švedsku publiku u punom kostimu i trajanju.

Ovom predstvom je ostvaren još jedan korak na mostu kulturne saradnje Švedske i Crne Gore započet filmskom saradnjom preko Festivala Novog Balkanskog Filma – Balkan New Film Festival, BaNeFF još pre pet godina. Ovog puta krunisan je inicijativom osnivanja Udurženja koje bi radilo na održavanju Švedsko-Crnogorske kulturne saradnje. Najavljni programi bi biti iz oblasti pozorišne umetnosti i filma.

img_6478 img_6480 img_3308 img_3307 img_3302 img_3300 img_3299 img_3298

 

 

press Justin Theatre Production