JUNAK ĐEVOJKA, VASILIJA VUKOTIĆ – MOJKOVAČKA BITKA 1916

JUNAK ĐEVOJKA

scenski zapis i igra Jelena Mila / Jelena Ivanišević Paunović /

Vasilija foto

Posvećeno mojoj baki s očeve strane Vidosavi Vukotić udatoj Ivanišević, Cetinjanki – Donjokrajki s Čeva. Posvećeno i našoj rođaki baki Vasiliji.

 

Vasilija Vukotic 2 Jelena Mila

 

Cevo kuca

 

 

Vasilija Jelena Mila

Korišćeni original zapisi iz dnevnika: Sa Serdar-Jankom Vukotićem

U redovima sandžačke vojske i Mojkovačka bitka

Vasilija Vukotić udata Vrbica

U godini 1915   bio sam potpuno rešen da žrtvujem i sebe i sve što mi je bilo pod komandom, da pomognem srbijanskoj vojsci koja bijaše u nikad nečuvenoj teškoj sitauciji.

Serdar Janko Vukotić

Armijski general

 

I izdanju Saveza Sokola Kraljevine Jugoslavije 1940 stoji: ‘Gospođa Vrbica, supruga đenerala Blaža Vrbice svršila je djevojački institute Cerice Mаrije na Cetinju i da je u svojoj ličnosti sretno sjedinila solidno evropsko obrazovanje sa patrijarhalnim vrlinama i odlikama svoga velikog junačkog kraja i soja…

G. Milan Nedić pohvalio je moj ratni dnevnik, da ga pročitao s posebnim zadovoljstvom, da je napisan s retkom toplinom čiste duše devojačke. Čast i hvala vašoj dičnoj Crnogorki, koja je za svakoga imala po koju lepu reč i sestrinska osećanja…

I dodaje: mislim da bi dobro bilo ovaj ratni dnevnik jedne junak devojke obajviti, nek se njome diče i ponose docnija pokolenja.

Апостол Павле је рекао:   ’Ако се похвалим нећу бити безуман, рећи ћу истину’; тако се ријших да и ја о себи напишем, али не и да се похвалим; јер се мени као Црногорки тешко повалити, имајући кроз све генерације свијетле примјере наших узор мајака, сестара и кћери.

Tekst, režija, na sceni – Jelena Mila

Kostim – radionica porodice Rakočevic, crnogorska narodna nošnja s dvora Kralja Nikole

Muzika gusle, Tekst Vido Brković

Vasilija Jelena Mila 1

M.A.M.M.A. production, www.mammaproduction.com, +46 8 221190

Justin Theatre Production, www.justintp.com, +381 63228757

Premijera na Božić 2016. u Mojkovcu, na Dan stogodišnjice Mojkovačke bitke