Världsreligionerna runt på 30 minuter

Världsreligionerna runt på 30 minuter, sedan år 2000

IMG_6910

 

Världsreligionerna runt på 30 minuter

Av och med Jelena Mila

Spelas sedan Millenniumskifte – urpremiär feb 2000 på Kulturhuset som en del av Utställningen ’Gud har 99 namn’. Sedan dess har den turnerat runt världen och spelats på Sigtunastiftelsen 2001, Dramaten 2007 och vid Engelbrektskyrkans församlings personal 2013. Men även för skolor från ÅK4 tillsammans med religionsundervisning.

 

Föreställningen Världsreligionerna runt på 30 minuter, är en resa genom sex världens största religioner i Sverige, genom deras heliga texter ur kvinnlig princip. Lämplig och tankeväckande för alla, särskild för ålder som börjar tänka, jämföra och fundera över religionernas betydelse och innehåll. Föreställningen brukar avslutas med ett närmare samtal kring religionerna.

 

Buddhismen — religion gammal ca 3000 år. Östra Asien är moder till religionen. Igen Gud. Buddha/vanlig människan har visat vägen. Han valde sin väg till djupare uppfattning av människans värde/uppkomst. Det var ödmjukhet, respekt för allt i världen och en djupare enighet inom allt på Jorden. Buddhister utövar meditation* (*inre åskådning) och mantra* ( *man sjunger särskilt ljud/ budskap under religiösa ritualer). Buddhas själ lever även idag via Dalai Lama och kommer att leva vidare. Buddismen använder Heliga skrifter.

 

Islam— Hör till de yngre religionerna, gammal ca 1400 år. Västra Asien är moder till religion. Erkänner samma profeter*( * särskild begåvad människa, helig människa, Guds budbärare) som Jude och Kristna. Enligt Islam, det finns bara en Gud, Allah (Som har 99 namn) om Vilken först pratade Muhammed profet.  Den heliga boken heter Koran. Muslimer utövar sina religiösa ritualer i Moskén. Där måste man vara barfota, kvinnor måste bära sjal, de bär Gud knäböjda och läser Koran sjungande.

 

Kristendomen— Religion gammal 2007 år. Varför? För att för 2007 år sedan föddes Jesus Hristos — Guds son, alltså kristna tror på Gud. Från den dagen räknas Kristen tid. Själva religionen är äldre, kanske 5000 år till. Den Heliga Boken heter Bibeln och omfattar två testamenten Det Gamla och Det Nya Testamentet.  Den Gamla innehåller texter skrivna av heliga människor som levde före Hristos som t.ex. Moses eller Elias. De erkänner två religioner till Islam och Judendom. Anledning till detta kan vara att alla tre religioner har samma uppkomst plats Västra Asien. Men bara Kristendomen erkänner Jesus Hristos som Guds son.  Om Hans liv och Guds bud till människor, samt apostlarnas verk läser man i Det Nya Testamentet.

 

Sikhismen är världens yngsta religion, gammal ca 400 år. Kunskap om sikhismen är liten och blandas ofta med andra religioner, moderland Asien/Indien. Sikher klipper aldrig sitt hår, aldrig. Hår har heligt kraft. Därför bär de hela tiden turban. De tror på Gud och den första profeten* (se tidigare) hete Nanak. I Sikhismen finns tio profeter som kom i följd, en efter den andra och de skrev/fick Guds budskap samlade i Heliga skrifter. Sedan dess sikher följer deras/Guds budskap. De sjunger vackra sånger medan de bär och äter vegetarisk mat med mycket krydda. Sikhernas Heliga skrifter finns inte översatta på svenska. Unikt tillfälle har ni på den föreställningen att höra kärnord från Sikhernas religion.

 

Hinduismen bland de äldsta religioner ca 7000år gammal. Moder land är Indien. De tror inte bara på en Gud, de har många Gudar och Gudinnor. De sjunger, dansar och är fyllda med glädje och färger. Hindu heliga texter heter Veda och där berättar de om att all synlig är illusion, verkligheten börjar bakom illusionen, bakom den synliga världen i meditationen*. De använder mantra* (se buddhismen). De gillar att dansa; det är kropps språk för dem.  Yoga har rötter i Hinduismen.

 

Judendom – en gammal religion; moderland västra Asien, dagens Israel. Religiösa ritualer utövar de i Synagogor. Män sitter längst fram in i Synagogan, under religiös handling, medan kvinnor sitter längst bak, ibland bakom spetsen. De använder bara Det Gamla Testamentet* (*se Kristendomen) som sin heliga bok. Kabbala och kabbalismen hör till judendom.

Människan idag – med sin religiösförankring. Tystnaden – det får du själv tänka. Var tror vi på idag?

 

 

Kort om varje religion har jag skrivit efter erfarenhet, intryck och kunskap jag fick under förberedelse och spelning av teaterpjäsen ”Världsreligionerna runt på 30 minuter”. Om ni har frågor, fråga direkt eller återkom via mejlen: info@justintp.com

 

Jelena Mila